Bijscholing 2 dagen

Holistische aanpak burn-out

“It’s not stress that kills us, it is the reaction to it” Hans Seyle

Vrijdag 14 april & vrijdag 28 april 2023
09:30 – 16:30 uur
de Gelderlandfabriek – Culemborg
€ 375,- incl. koffie/thee & excl. lunch
Bekijk ook het Boek

Holistische aanpak Burn-out

We leven in een wereld waarin burn-out steeds meer toeneemt. Burn-out wordt daarbij vaak gezien als iets waar ‘je niet meer (helemaal) uitkomt’. De begeleiding van mensen in burn-out wordt nog veelvuldig eenzijdig en mentaal aangepakt. In de bijscholing staat de holistische aanpak centraal waarbij Tanja en Fred je inzicht en tools geven om vanuit alle zes invalshoeken aan de slag te gaan bij het herstel van mensen in burn-out. Zodat de client het herstel als een cadeau aan zichzelf kunnen gaan zien.

Dit model van een holistische aanpak van burn-out is tot stand gekomen na meer dan vijftien jaar begeleiding van mensen met betrekking tot stress management en burn out. Het omvat zes herstelfactoren cq deelgebieden die met elkaar interacteren. Het betreft acceptatie, stofwisseling, balans tussen ontspanning en inspanning, steun omgeving, contact met lichaam en hart en zelfinzicht. Naast het theoretische kader ligt de nadruk op het oefenen met praktijkgerichte toepassingen.

 

Voor wie?

Deze scholing is bedoeld voor professionals, therapeuten, coaches en psychologen die werken met mensen met burn-out- en/of stress- klachten. Dit kan zowel in de reguliere als in de complementaire zorg zijn.

Docenten

Sinds zestien jaar hebben Tanja en Fred hun complementaire krachten gebundeld in hun praktijk Samtosha. Daar begeleiden zij mensen met burn-out, stress gerelateerde klachten en persoonlijke vraagstukken. Daarnaast werken zij met teams binnen organisaties rondom samenwerking en stressmanagement. Zij geven sinds circa tien jaar les op het gebied van burn-out. De basis hiervan is hun boek “Holistische aanpak burn-out” dat tot stand is gekomen na vele jaren ervaringen met mensen in burn-out.

Fred Streefkerk

Fred Streefkerk

Gedreven, innemend, oprecht en eerlijkheid zijn sleutelwoorden in het enerverende leven van Fred. Het pad wat hij tot nu toe heeft gevolgd kun je het best omschrijven als afwisselend met alle ups en downs die er in kunnen zitten. Het is een mooi pad en Fred is nog lang niet “uitgewandeld”. Zijn pad liep tot nu toe langs de gezondheidszorg, waar hij onder andere werkte als intensive care verpleegkundige, naar verschillende commerciële bedrijven waar hij in het commerciële vakgebied zowel binnen als buiten heeft gewerkt, naar zijn eigen training en adviesbedrijf. Dit in combinatie met zijn opleiding als Psychodynamisch therapeut, opleiding in voedingsleer en zijn persoonlijke leven, hebben zijn rugzak voor de reis goed gevuld met levenservaring.

Tanja de Bont

Tanja de Bont

Centraal in alle aspecten van het leven van Tanja staat de verwondering en nieuwsgierigheid naar de relaties tussen mensen en de mens zelf. Observeren, inzicht verschaffen in de eigenlijke kern en deze helpen te ontwikkelen.

Zij wordt geïnspireerd door de zoektocht naar de balans tussen uitersten. Scherp en analytisch, met gevoel en positiviteit gaat ze te werk bij de begeleiding van de zoektocht van anderen. Daarbij nemen integriteit en respect een belangrijke plaats in. Na jarenlange bedrijfservaring in commerciële en managementfuncties in zeer uiteenlopende branches, is Tanja in 1999 gestart als zelfstandig coach, trainer en psychotherapeut.

Haar opleiding en inspiratie is onder andere gelegen in yoga, chakrapsychologie, ademtherapie, voedingsleer, meditatie en mindfulness, holistische psychotherapie en boeddhisme. Ze maakt in haar aanpak gebruik van de vruchten die ze heeft mogen plukken uit al haar uiteenlopende ervaringen, zowel in haar werk als privé.

Tanja de Bont

Lesprogramma

Holistische aanpak burn-out

Het holistische model gaat in op acceptatie, stofwisseling, balans tussen ontspanning en inspanning, steun omgeving, contact met lichaam en hart en zelfinzicht. Enerzijds vraagt het van de hulpverlener begrip van de herstelfactoren en anderzijds leert de coach/therapeut per factor specifieke werkvormen toe te passen.

In een combinatie van theorie en praktijkgerichte oefeningen krijg je inzicht in de holistische aanpak van burn-out vanuit de zes relevante herstelfactoren. Tevens doe je ervaring op met aangereikte handvatten en adequate werkvormen die je toe kunt passen om de client in een burn-out te begeleiden.

 

Het holistische model

6 herstelfactoren

Bij de begeleiding van herstel van burn-out spelen 6 herstelfactoren een rol. Deze factoren beinvloeden elkaar en zijn allen bij iedereen, in meer of mindere mate, van belang.

In twee dagen heb je inzicht in en ervaring met:

  • Oorzaken en symptomen van burn-out
  • Verschillen en overeenkomsten depressie en burn-out
  • Stress, hormonen en meetmethoden
  • Herstelfactor Acceptatie: wat is het en hoe ga jij er als begeleider mee om?
  • Herstelfactor Contact met het hart en lichaam: wat is het en hoe past je het toe?
  • Herstelfactor Stofwisseling: wat is belangrijk in relatie tot burn-out?
  • Herstelfactor Steun van omgeving, werk en privé: het belang ervan en wat kan je hier als begeleider mee?
  • Herstelfactor Zelfinzicht: wanneer en hoe ga je daar mee aan de slag?
  • Intakegesprek: strekking
  • Het herstelproces en re-integratie in de tijd

Na deze scholing weet je ook hoe je kunt voorkomen om in de belangrijkste valkuil te stappen bij de begeleiding van een persoon in burn-out.

Praktisch

Data en kosten

Vrijdag 14 april & vrijdag 28 april 2023
09:30 – 16:30 uur

De investering is € 375,- incl. koffie/thee excl. lunch. Lees meer over de voorwaarden.
Let op, het boek zit niet in de prijs inbegrepen, deze kun je hier vinden.

De KTNO accreditatie wordt aangevraagd.

Locatie

We maken deze dag gebruik van de Gelderlandfabriek. ‘Hét opgroeiend cultuurpodium in Culemborg.’ Een unieke locatie.

de Gelderlandfabriek
Stationsweg 7
4101 NG Culemborg

Route via Google Maps

In de Gelderlandfabriek in Culemborg vind je café/restaurant: una Volta.

Thuisstudie

Om de bijscholing goed voor te bereiden, raden we je aan om het boek vooraf te lezen.

Tussen de eerste ne tweede lesdag krijg je tips om zelf mee aan de slag te gaan. In de tweede lesdag is er ruimte om de ervaringen die hiermee zijn opgedaan te delen.

Een goede duidelijke omschrijving over de oorzaak, gevolg en vooral een efficiënte behandeling van een Burn-out. Handig voor therapeuten / coaches/ behandelaars.

De holistische aanpak die in dit boek beschreven wordt is doelmatig. Het is prettig geschreven met handige praktische tips, die je helpen je cliënt goed te begeleiden.Verder geeft het je inzicht in hoe je dit naar werkgevers toe kunt verkopen.

Deze bijscholing is mogelijk gemaakt door:

Telefoon

0347 – 757 750